Teraz jest czwartek, 2 kwietnia 2020, 18:53

Strefa czasowa: UTC + 2




Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 20:06 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 17 pa┼║dziernika 2010, 21:57
Posty: 160
Lokalizacja: Katowice
Kupiłem wczoraj filtr Baader NEODYMIUM MOON&SKYGLOW 2"
Niestety ni jak nie wiem jak go zamontowa─ç do mojego standartowego w SW 150/750 dwu calowego wyci─ůgu
Mo┼╝e jakie┼Ť sugestie?

_________________
Małymi kroczkami byle do przodu......

EQ6 , TS APO 115/800 , Canon 500D , 350 D Mod , Guider SW 80/400 , MEADE DSI


G├│ra
 Zobacz profil  
 

 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 20:44 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:48
Posty: 1414
Lokalizacja: Piotrk├│w Trybunalski
Filtr ten wkr─Öca si─Ö w okular.

PS. Co┼Ť mi si─Ö wydaje, ┼╝e kolega powinien co┼Ť zrobi─ç ze swoim awatarem. (Regulamin)

_________________
Canon EOS 1Ds i klika szkiełek do niego.

W┼üASNY INSERTER VIDEO PRZYSTOSOWANY DO OBSERWACJI POZYCJI I ZAKRY─ć.
WŁASNA SŁUŻBA CZASU OPARTA NA SYGNALE DCF77
WŁASNY RADIOTELESKOP W BUDOWIE


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 20:46 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 17 pa┼║dziernika 2010, 21:57
Posty: 160
Lokalizacja: Katowice
Tomasz Wężyk napisał(a):
Filtr ten wkr─Öca si─Ö w okular.

PS. Co┼Ť mi si─Ö wydaje, ┼╝e kolega powinien co┼Ť zrobi─ç ze swoim awatarem. (Regulamin)


Ale nie mam żadnego gwintu w okularze który by tam pasował

A z awatarem mam 2 tyg czasu ;) najpierw fryzjer potem awatar :lol: :lol:

_________________
Małymi kroczkami byle do przodu......

EQ6 , TS APO 115/800 , Canon 500D , 350 D Mod , Guider SW 80/400 , MEADE DSI


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 20:56 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:48
Posty: 1414
Lokalizacja: Piotrk├│w Trybunalski
Ale to nie rewia mody ale skoro tak chcesz to poczekamy. ;)

Jak to nie mam gwintu w okularze?

_________________
Canon EOS 1Ds i klika szkiełek do niego.

W┼üASNY INSERTER VIDEO PRZYSTOSOWANY DO OBSERWACJI POZYCJI I ZAKRY─ć.
WŁASNA SŁUŻBA CZASU OPARTA NA SYGNALE DCF77
WŁASNY RADIOTELESKOP W BUDOWIE


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 21:00 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 17 pa┼║dziernika 2010, 21:57
Posty: 160
Lokalizacja: Katowice
Wyci─ůg mam 2 calowy z przejsciem na 1,25

_________________
Małymi kroczkami byle do przodu......

EQ6 , TS APO 115/800 , Canon 500D , 350 D Mod , Guider SW 80/400 , MEADE DSI


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 21:04 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:48
Posty: 1414
Lokalizacja: Piotrk├│w Trybunalski
Zaraz dobrze rozum, ┼╝e filtr masz zamiar wkr─Öci─ç w wyci─ůg. Filtr wkr─Öca si─Ö w okular. Skoro filtr jest 2" to i okular musi by─ç 2"

_________________
Canon EOS 1Ds i klika szkiełek do niego.

W┼üASNY INSERTER VIDEO PRZYSTOSOWANY DO OBSERWACJI POZYCJI I ZAKRY─ć.
WŁASNA SŁUŻBA CZASU OPARTA NA SYGNALE DCF77
WŁASNY RADIOTELESKOP W BUDOWIE


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 21:10 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 17 pa┼║dziernika 2010, 21:57
Posty: 160
Lokalizacja: Katowice
Acha
Czyli ┼╝eby korzysta─ç z tego filtra musz─Ö mie─ç r├│wnie┼╝ 2 calowe okulary?
A jak z pod┼é─ůczeniem do aparatu?

_________________
Małymi kroczkami byle do przodu......

EQ6 , TS APO 115/800 , Canon 500D , 350 D Mod , Guider SW 80/400 , MEADE DSI


Ostatnio edytowano ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 21:11 przez Aleksander Kaleta, ┼é─ůcznie edytowano 1 raz

G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 21:11 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 13:48
Posty: 1414
Lokalizacja: Piotrk├│w Trybunalski
Tak.

_________________
Canon EOS 1Ds i klika szkiełek do niego.

W┼üASNY INSERTER VIDEO PRZYSTOSOWANY DO OBSERWACJI POZYCJI I ZAKRY─ć.
WŁASNA SŁUŻBA CZASU OPARTA NA SYGNALE DCF77
WŁASNY RADIOTELESKOP W BUDOWIE


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 21:12 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 17 pa┼║dziernika 2010, 21:57
Posty: 160
Lokalizacja: Katowice
A jak z pod┼é─ůczeniem do aparatu?

_________________
Małymi kroczkami byle do przodu......

EQ6 , TS APO 115/800 , Canon 500D , 350 D Mod , Guider SW 80/400 , MEADE DSI


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 21:29 
Offline
Ranga: [8]
Ranga: [8]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 wrze┼Ťnia 2009, 19:02
Posty: 2845
Przez odpowiedni─ů przelotk─Ö , typowo nosek T2 lub M42 ale koniecznie z gwintem filtrowym.

_________________
Equinox 100/900 , TS90/500


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 21:32 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 17 pa┼║dziernika 2010, 21:57
Posty: 160
Lokalizacja: Katowice
Mo┼╝esz mi poda─ç jakie┼Ť namiary w necie?
To co mam jest nie "kompatybilne" z tym filtrem
I szukam te┼╝ mo┼╝liwo┼Ťci po┼éaczenia filtra 2" z obiektywem canon z gwintem 58mm

_________________
Małymi kroczkami byle do przodu......

EQ6 , TS APO 115/800 , Canon 500D , 350 D Mod , Guider SW 80/400 , MEADE DSI


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 21:39 
Offline
Ranga: [8]
Ranga: [8]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 wrze┼Ťnia 2009, 19:02
Posty: 2845
Ale gwintem 58 mm do czego ? Czy chodzi o gwint filtrowy ?

_________________
Equinox 100/900 , TS90/500


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: ┼Ťroda, 20 pa┼║dziernika 2010, 22:04 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 14:04
Posty: 3865
Lokalizacja: Chorz├│w
Rozumiem ┼╝e zamys┼éem kolegi jest zamocowanie filtra pomi─Ödzy wyci─ůgiem a korpusem lustrzanki, ┼╝eby wykonywa─ç lepsze zdj─Öcia np. M42 :?: O to chodzi :?:

_________________
Adam Skrzypek

GSO 10", SW ED80, SW 90/900, AZ4, Nikon Action VII 10x50
Star Adventurer, Canon 1100D mod


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: czwartek, 21 pa┼║dziernika 2010, 07:12 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 17 pa┼║dziernika 2010, 21:57
Posty: 160
Lokalizacja: Katowice
Adam Skrzypek napisał(a):
Rozumiem ┼╝e zamys┼éem kolegi jest zamocowanie filtra pomi─Ödzy wyci─ůgiem a korpusem lustrzanki, ┼╝eby wykonywa─ç lepsze zdj─Öcia np. M42 :?: O to chodzi :?:


Tak o to mi chodzi

i r├│wnie┼╝:

Aleksander Halor napisał(a):
Ale gwintem 58 mm do czego ? Czy chodzi o gwint filtrowy ?


Chce wkr─Öci─ç filtr w obiektyw canona w mocowanie filtrowe 58mm

_________________
Małymi kroczkami byle do przodu......

EQ6 , TS APO 115/800 , Canon 500D , 350 D Mod , Guider SW 80/400 , MEADE DSI


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: czwartek, 21 pa┼║dziernika 2010, 09:31 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 14:04
Posty: 3865
Lokalizacja: Chorz├│w
O ile pierwsza opcja jest pewnie do zrobienia, to druga ju┼╝ raczej nie, nie s┼éysza┼éem ┼╝eby komu┼Ť si─Ö uda┼éa taka kombinacja. Chyba ┼╝e kto┼Ť jest w stanie przetoczy─ç tak─ů przej┼Ťci├│wk─Ö, albo zamocowa─ç to jako┼Ť "na chama" .

_________________
Adam Skrzypek

GSO 10", SW ED80, SW 90/900, AZ4, Nikon Action VII 10x50
Star Adventurer, Canon 1100D mod


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: czwartek, 21 pa┼║dziernika 2010, 20:13 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 17 pa┼║dziernika 2010, 21:57
Posty: 160
Lokalizacja: Katowice
Więc jak założyć filtr pomiędzy tubę a korpus canona?

_________________
Małymi kroczkami byle do przodu......

EQ6 , TS APO 115/800 , Canon 500D , 350 D Mod , Guider SW 80/400 , MEADE DSI


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: czwartek, 21 pa┼║dziernika 2010, 20:46 
Offline
Ranga: [8]
Ranga: [8]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 wrze┼Ťnia 2009, 19:02
Posty: 2845
Kurcze , nie rozumiem twojego toku rozumowania , najpierw piszesz ┼╝e chcesz filtr dwu calowy wkr─Öci─ç w gwint filtrowy kt├│ry jest na obiektywie
a nast─Öpnie ┼╝e chcesz go wsadzi─ç pomi─Ödzy body a wyci─ůg.
To pierwsze to tylko w jednej z sieci komórkowej lub w Astrokraku (koszt jak szacuję 80-100 zł za wykonanie )
a to drugie wygl─ůda tak i sk┼éada si─Ö z dw├│ch element├│w :
http://www.astrokrak.pl/product_info.ph ... cts_id=163
http://www.astrokrak.pl/product_info.ph ... cts_id=169

I w┼éa┼Ťciwie rozwi─ůzuje to twoje problemy , zapewne pytanie czemu nie T2 , bo z M42 wkr─Öcisz jeszcze do body kilka tanich a dobrych obiektyw├│w

_________________
Equinox 100/900 , TS90/500


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Mocowanie filtr├│w 2"
PostNapisane: czwartek, 21 pa┼║dziernika 2010, 20:54 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 17 pa┼║dziernika 2010, 21:57
Posty: 160
Lokalizacja: Katowice
Aleksander Halor napisał(a):
Kurcze , nie rozumiem twojego toku rozumowania , najpierw piszesz ┼╝e chcesz filtr dwu calowy wkr─Öci─ç w gwint filtrowy kt├│ry jest na obiektywie
a nast─Öpnie ┼╝e chcesz go wsadzi─ç pomi─Ödzy body a wyci─ůg.
To pierwsze to tylko w jednej z sieci komórkowej lub w Astrokraku (koszt jak szacuję 80-100 zł za wykonanie )
a to drugie wygl─ůda tak i sk┼éada si─Ö z dw├│ch element├│w :
http://www.astrokrak.pl/product_info.ph ... cts_id=163
http://www.astrokrak.pl/product_info.ph ... cts_id=169

I w┼éa┼Ťciwie rozwi─ůzuje to twoje problemy , zapewne pytanie czemu nie T2 , bo z M42 wkr─Öcisz jeszcze do body kilka tanich a dobrych obiektyw├│w


Teraz rozumiem :D
A pyta┼éem w┼éa┼Ťnie o 2 typy mocowania
1-tuba - filtr - body
2-filtr - obiektyw canon
Wielkie dzi─Öki
Jutro dzwonie do astrokraka

_________________
Małymi kroczkami byle do przodu......

EQ6 , TS APO 115/800 , Canon 500D , 350 D Mod , Guider SW 80/400 , MEADE DSI


G├│ra
 Zobacz profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl─ůda forum

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy ten dzia┼é: Brak zidentyfikowanych u┼╝ytkownik├│w i 4 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz rozpoczyna─ç nowych w─ůtk├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w w─ůtkach
Nie mo┼╝esz edytowa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne u┼╝ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL