Teraz jest pi─ůtek, 3 kwietnia 2020, 02:31

Strefa czasowa: UTC + 2




Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é: Problem ze zdj─Öciami
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2011, 21:58 
Offline
Ranga: [6]
Ranga: [6]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43
Posty: 1633
Lokalizacja: Nowy S─ůcz
kilka dni temu wybra┼éem si─Ö na ma┼éa sesyjk─Ö. Sesja w sumie by┼éa i bardzo udana i jednocze┼Ťnie ca┼éa praktycznie trafi┼éa do kosza... udana, bo wszystko technicznie posz┼éo jak nale┼╝y, mont i guide odpali┼éo bez wi─Ökszych problem├│w, nawet nieprzerobiona kamera internetowa spokojnie znalaz┼éa gwiazdk─Ö prowadz─ůc─ů w okolicach M13 i wszystko w sumie by┼éoby cool gdyby nie jeden male┼äki zgrzyt... ot├│┼╝ wszystkie zdj─Öcia wysz┼éy... "przesterowane", przepalone.. czy jak to zwa┼é inaczej...
I teraz mam pytanie do os├│b, kt├│re zgrywaj─ů zdj─Öcia z kamer za pomoc─ů Maxima: przy zdj─Öciu mo┼╝na wy┼Ťwietli─ç mo┼╝na sobie "histogram" i tam s─ů na dole takie dwa ma┼ée suwaczki, czy jest mo┼╝liwo┼Ť─ç, ┼╝e sknoci┼éem focenie maj─ůc je ┼║le ustawione? (fotka wynikowa nadawa┼éa si─Ö tylko na "myd┼éo do Wietnamu") Czy to od nich zale┼╝y w jakiej "formie" zgra si─Ö zdj─Öcie na HDD? Je┼Ťli tak to jak je mniej wi─Öcej ustawia─ç by nie przepala─ç poszczeg├│lnych klatek?
A mo┼╝e przyczyn─ů by┼éo co┼Ť innego?
Prosz─Ö o pomoc w tej materii.
i fotki:
składowa
Za┼é─ůcznik:
m13 ska.jpg
m13 ska.jpg [ 28.73 KiB | Przegl─ůdane 2636 razy ]


i wynikowa
Za┼é─ůcznik:
m13.jpg
m13.jpg [ 85.07 KiB | Przegl─ůdane 2636 razy ]

.. tak to niestety wyszło :(

_________________
Pozdro - Wojtek
Tel: 693 161 949

E-mail:
adalwb@astrocd.pl
adalwb@wp.pl

Na razie koniec z "ci─Ö┼╝kim" sprz─Ötem:
HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakie┼Ť dooperelle.


G├│ra
 Zobacz profil  
 

 Tytu┼é: Re: Problem ze zdj─Öciami
PostNapisane: poniedzia┼éek, 23 maja 2011, 09:58 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): sobota, 2 stycznia 2010, 15:14
Posty: 292
Lokalizacja: Centrum Miasta, ┼Ül─ůskiego Miasta
Owszem, je┼Ťli zapisa┼ée┼Ť np. w JPGu (8bit├│w), a nie w FITSie (16 i wi─Öcej) to ┼Ťwiat┼éa masz przepalone, a w cieniach niewiele wida─ç :!: Ot tak ju┼╝ po prostu jest ;)

_________________
pozdr├│wka Tomek


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Problem ze zdj─Öciami
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 07:51 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): ┼Ťroda, 6 stycznia 2010, 22:40
Posty: 216
Lokalizacja: Nehrybka
Dla mnie fotki pojechane wyrzuć do kosza a suwakami się nie przejmuj popraw guidowanie ,też miałem takie problemy

_________________
Pozdrawiam:)
Obserwatorium z obrotow─ů kopu┼é─ů i jakie┼Ť tam szkie┼éka
moja strona: http://www.janheweliusz.com


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Problem ze zdj─Öciami
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 09:20 
Offline
Ranga: [6]
Ranga: [6]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43
Posty: 1633
Lokalizacja: Nowy S─ůcz
Tomek Piwek napisał(a):
Owszem, je┼Ťli zapisa┼ée┼Ť np. w JPGu (8bit├│w), a nie w FITSie (16 i wi─Öcej) to ┼Ťwiat┼éa masz przepalone, a w cieniach niewiele wida─ç :!: Ot tak ju┼╝ po prostu jest ;)

JPG zrobi┼éem specjalnie dla zaprezentowania na forum - niestety tak samo wygl─ůda fotka "surowa" - zaraz po wyj┼Ťciu z DSS :(

Antoni Chrapek napisał(a):
Dla mnie fotki pojechane wyrzuć do kosza a suwakami się nie przejmuj popraw guidowanie ,też miałem takie problemy

wiem ┼╝e "pojecha┼éem" i b─Öd─Ö si─Ö star┼é to zmieni─ç ale wszystko po kolei, nic mi nie przyjdzie z lepszego prowadzenia jak fotki b─Öd─ů wychodzi─ç tak jak w/w :?

_________________
Pozdro - Wojtek
Tel: 693 161 949

E-mail:
adalwb@astrocd.pl
adalwb@wp.pl

Na razie koniec z "ci─Ö┼╝kim" sprz─Ötem:
HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakie┼Ť dooperelle.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Problem ze zdj─Öciami
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 10:35 
Offline
Ranga: [6]
Ranga: [6]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43
Posty: 1633
Lokalizacja: Nowy S─ůcz
ju┼╝ wiem co by┼éo nie tak - mam gdzie┼Ť "namieszane" w DSS - potrzebna b─Ödzie reinstalacja programu... po zainstalowaniu na innym kompie stack wyszed┼é wr─Öcz idealny (jak na moje umiej─Ötnosci;) )
dzi─Öki za podpowiedzi.. i te na forum i te na PW.

_________________
Pozdro - Wojtek
Tel: 693 161 949

E-mail:
adalwb@astrocd.pl
adalwb@wp.pl

Na razie koniec z "ci─Ö┼╝kim" sprz─Ötem:
HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakie┼Ť dooperelle.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Problem ze zdj─Öciami
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 21:10 
Offline
Ranga: [6]
Ranga: [6]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 17:43
Posty: 1633
Lokalizacja: Nowy S─ůcz
i tak to w końcu wyszło...
Za┼é─ůcznik:
m13 1.jpg
m13 1.jpg [ 72.95 KiB | Przegl─ůdane 2536 razy ]

nawet jaki┼Ť satelita si─Ö za┼éapa┼é ;)

_________________
Pozdro - Wojtek
Tel: 693 161 949

E-mail:
adalwb@astrocd.pl
adalwb@wp.pl

Na razie koniec z "ci─Ö┼╝kim" sprz─Ötem:
HEQ5Pro SynScan SW200/1000, SW ED80/600Pro, SW 80/400, Orion SSDSMI III, i jakie┼Ť dooperelle.


G├│ra
 Zobacz profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl─ůda forum

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy ten dzia┼é: Brak zidentyfikowanych u┼╝ytkownik├│w i 6 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz rozpoczyna─ç nowych w─ůtk├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w w─ůtkach
Nie mo┼╝esz edytowa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne u┼╝ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL