Hehe Adamie ja to nie mam co wychodzić z ukrycia bo ja się nigdy nie chowałem i już od dawna w naszych kręgach byłem tym "niepoprawnym politycznie"
Ale do rzeczy z Nikonami generalnie do czynienia miałem dwoma. D60 i tu tylko po krótce fajna maszynka dla mało wymagających na początek z lustrzanką. Mnie niestety dość szybko zaczęło w nim brakować kilku funkcji w tym np Live View.
Obecnie latam głównie z Nikonem D5000 i tu niektórych zaskoczę bo przy moim doborze wygrał on z D90 Czemu ? Ano bo D5000 to low endowa odchudzona wersja d90 a mnie bardziej zamiast dodakowych przycisków na obudowie i małego dodatkowego lcd z ustawieniami potrzebny był odchylany ekran główny.
Czy jestem zadowolony z tego sprzętu ? Raczej tak choć znów zaczyna mi paru rzeczy brakować i parę rzeczy doskwiera.
Po kolei na plus obrotowy ekran LCD, Live View, mozliwość kęcenia filmów, dość bogate oprogramowanie w aparacie (m in time laps , redukcja szumów długiej ekspozycji i/lub wysokiej czułości, bracketing pod HDR-y etc itp, fajnie leży w dłoni no i czuję się że coś się trzyma, opcja opoznienia ekspozycji czyli coś co nazywa sie tez wstępnym uniesieniem lustra ... przydatne bo najpierw klapie lustro a chwile potem migawka dopiero
Ciemna strona mocy ? Zawiasy od LCD mocowane na dole co straszliwie przeszkadza kiedy aparat jest na statywie/montażu. Live View pokazuje obraz z ustawień jakie były w momencie jego włączania i nie reaguje na zmiany np przesłony czyli to co widać poza wykadrowaniem nie musi być tym co uzyskamy na zdjeciu,konieczność manualnego ustawiania ostrości przy kęceniu filmów, atomatyczny balans bieli hmm ten mam czasem wrażenie że zachowuje się losowo czyli powtarzalność kiepska lepiej ustawiać samemu. Strasznie brakuje mi możliwości i kombinuję jak można na tym uzyskać podgląd naświetlanej klatki i tu się kłania niedosyt oprogramowania zewnętrznego do tych aparatów, boli mnie też,że bez zewnętrznego pilota nie da się ustawiać czasów dłuższych niż 30 sek ... tzn oczywiście jest Bulb no ale wtedy trzeba ze stoperem siedzieć
Moje odczucia są takie że na chwilę obecną nie czuję potrzeby wymiany sprzętu ale gdybym nadal nie wygrał w lotto a miał kupować teraz to nie kupiłbym pewnie D5000 nawet z drugiej reki a zbierał składał i pożyczał na liftingowana wersję 5100 bo poprawili tam trochę ale to już niech opowie ktoś kto to ma na stanie
Obiektywy hmmm kitowy nikkor 18-55 mm kitowiec jak kitowiec robi zdjecia i jest fajnie mnie szybko brakło poweru i
doszła sigma 70-300 APO hehe znany i lubiany obiektyw i faktycznie spisuje się całkiem nieźle z tym aparatem tylko .... ten brak redukcji wstrzasów dobija podobnie jak mega głośny silnik autofocusa. Z tym kompletem brykałem dośc długo aż znudziło mi się ciągłe przekładanie obiektywów bo tu bym zrobił jakiś szeroki plan a tu odrazu zbliżenie czegoś ciekawszego i dokupiłem SIGME 18-250 ... No i wreszcie fajny szeroki zakres ze stabilizacja obrazu. Dopóki nie usłyszałem jak chodzi silnik HSM w tym obiektywie to sądziłem ze ten diesel z APO to normalka
Niestety trzeba uważać z doborem obiektywów sigmy do Nikona bo ta np okazała się byc dla niego za gruba i albo trzeba używać zewnętrznej lampy błyskowej albo przyzwyczaić sie do ciemnych półksieżyców na dole zdjęcia robionego z lampą wbudowaną.
Co do fotek to zawsze robie w NEF-ach ( chyba że ktos wymyśla konkursy w JPG-ach
) a później bawię siż z nimi w ViewNX 2