Podczas kolejnego naszego wypadu do Zwardonia, udało mi się przez jedną prawie całą noc ( systemową skróconą przez przesunięcie czasu do przodu o, którym nikt nie pamiętał
)Zebrać 6 godzin materiału tej pary Galaktyk znajdujących się w Gwiazdozbiorze Psów Gończych, Muszę przyznać, że podczas focenia zerknęliśmy z Adamem jak wyglądają w Wizualu w 12", i byliśmy w szoku
, nie wiem dlaczego, ale jakoś nigdy wcześniej nie wpadło mi do głowy, żeby tą parkę zobaczyć a jest na prawdę co oglądać, szczególnie kształt kija, który wyraźnie było widać w okularze robi wrażenie, choć Wieloryb też prezentuje się okazale.
NGC 4631 "Wieloryb" ( z lewej strony u góry) jest znacznie zaburzoną Galaktyką rozbłysków nowych gwiazd zwróconą krawędzią do nas, podobną pod wieloma aspektami do Galaktyk Cygaro i Rzeźbiarz. Wykazuje szereg różnych niezwykłych cech, z których wiele jest wynikiem oddziaływań galaktycznych. Galaktyka doświadcza złożonych oddziaływań pływowych z dwiema ze swych najbliższych sąsiadek: NGC 4656 "Kij Hokejowy" (Z prawej strony na dole) ze spiralą zwróconą krawędzią do nas, oraz NGC 4627 ( Po lewej stronie blisko Wieloryba) z rodzaju Karła Eliptycznego. Z NGC 4631 do towarzyszących jej Galaktyk sięgają duże ostrogi pyłowe, co potwierdza ich fizyczny związek. Obrazy optyczne ujawniają odpowiednik tych ostróg w postaci słabo widocznego mostu świetlnego do NGC 4627.
Fotka bez darków, które muszę dopalić, dlatego gdzie niegdzie widać hot piksele
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing