Na najbliższym AstroShow Delty Optical będę miał w sobotę 31 sierpnia o 10:00 prezentację programu Nocny Obserwator. W związku z tym przygotowuję nową wersję tego programu, w której będzie można wprowadzić 25 nowych horyzontów na stałe do programu oraz będzie znacznie więcej zdjęć nieba.
W związku z tym, a mam w pamięci jak wielu z Was posiada wspaniałe zdjęcia nieba, proszę o wzbogacenie mojego darmowego programu tymi fantastycznymi zdjęciami. Preferowana rozdzielczość
1280x800 pixeli i w lewym górnym rogu informacja skrótowa o obiekcie na zdjęciu i kto jest autorem zdjęcia. Oczywiście chętnych proszę o przesłanie mi swoich dzieł na mój adres mailowy
jawil@astrojawil.pl wraz ze zgodą na ich umieszczenie w programie.
Zależy mi nie tylko na punktowych szczegółowych zdjęciach, ale także na nieco szerszych ujęciach całych konstelacji np. 5-10 stopni.
Będzie mi bardzo miło, jeśli będę mógł dodać choć kilka Waszych naprawdę fantastycznych zdjęć, jakie widziałem na tym forum.
Poza tym, jeśli używacie programu Nocny Obserwator i wprowadziliście swój horyzont, czyli linię zabudowań ograniczającą widoczność nieba z Waszej lokalizacji to także proszę o przesłanie odpowiedniego pliku "
hor_x.txt", a wstawię to do wersji instalacyjnej.
Wystarczy nawet podać same współrzędne i nazwę miejsca obserwacji, a wprowadzę to wraz z czystym horyzontem.
Czekam do 27 sierpnia - potem już wypalam płytki CD na AstroShow. Z góry dziękuję za szeroki odzew
Nocny Obserwator - pomoc przy teleskopie w nocy,
OCTOPUS TN 150/1230, OCZKO TN 210/1120, ED80, MIKRON TN 122/630.
FASTRON-5m, FASTRON-7, FASTRON-8T i HEQ5.