Teraz jest poniedziałek, 30 marca 2020, 18:27

Strefa czasowa: UTC + 2




Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é: Jak doda─ç obiekty US w Stellarium
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 23:11 
Offline
Ranga: [8]
Ranga: [8]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 wrze┼Ťnia 2009, 19:02
Posty: 2845
Na przykładzie komety C/2011 L4 PanSTARRS

W Stellarium (u mnie jest wersja 0.11.4) otwieramy okno konfiguracji - pasek boczny ikona klucza z gwiazd─ů lub klawiszem funkcyjnym F2 ,
następnie klikamy zakładkę wtyczki. Po lewej stronie okna wybieramy wtyczkę Edytor Układu Słonecznego i klikamy konfiguruj.
W otwartym oknie Obiekty Układu Słonecznego "klikamy" zakładkę Układ Słoneczny , u dołu zakładki jest przycisk Zaimportuj elementy orbitalne w formacie MPC więc "klik" ,
otwiera si─Ö okno Zaimportuj dane i zak┼éadka listy. W tej zak┼éadce zaznaczmy : Wybierz typ - Komety i naciskamy pasek Select bookmark... , wybieramy jedyn─ů (przynajmniej u mnie ) opcj─Ö MPC's list of observable comets , pojawia si─Ö w polu tekstowym adres URL pliku tekstowego , naciskamy przycisk Zaimportuj elementy orbitalne w formacie MPC...
W nowym oknie Zaimportuj dane zaznaczmy interesuj─ůcy nas obiekt , w tym przypadku C/2011 L4 (PANSTARRS) i "klikamy" przycisk Dodaj obiekty.
Zamykamy zb─Ödne okna i dla wygody wy┼é─ůczmy atmosfer─Ö klawiszem A i mo┼╝emy pozby─ç si─Ö Ziemi klawiszem G.

_________________
Equinox 100/900 , TS90/500


G├│ra
 Zobacz profil  
 

 Tytu┼é: Re: Jak doda─ç obiekty US w Stellarium
PostNapisane: czwartek, 28 marca 2013, 12:13 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): poniedzia┼éek, 19 listopada 2012, 22:37
Posty: 632
Lokalizacja: Zabrze
Aleksander Halor napisał(a):
W Stellarium (u mnie jest wersja 0.11.4) otwieramy okno konfiguracji

Olek, skorzystałem dzisiaj z zamieszczonej przez Ciebie instrukcji dodawania komet w Stellarium. Dodałem sobie tym sposobem wszystkie komety jakie były możliwe do zaimportowania.
Jest ju┼╝ dost─Öpne Stellarium w wersji 0.12.0.

_________________
Pozdrawiam, Amadeusz

Columbus 13"; TSAPO906; HEQ5; SAM; QHY183; EOS6D


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Jak doda─ç obiekty US w Stellarium
PostNapisane: czwartek, 28 marca 2013, 20:14 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 11 stycznia 2011, 14:03
Posty: 260
Lokalizacja: Gliwice
Amadeusz Jędrzejczyk napisał(a):
Jest ju┼╝ dost─Öpne Stellarium w wersji 0.12.0.

O! Dzi─Öki za info...przed chwil─ů pobrane ┼║r├│d┼éa, skompilowane i zainstalowane.
Jeszcze ciep┼ée, a ju┼╝ wydaje si─Ö dzia┼éa─ç znacznie szybciej ni┼╝ wersja 0.11.4 jak─ů dot─ůd mia┼éem (dla linux 64bit)

_________________
synta 12" + lidleta


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Jak doda─ç obiekty US w Stellarium
PostNapisane: czwartek, 28 marca 2013, 20:28 
Offline
Moderator globalny
Moderator globalny
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 25 sierpnia 2009, 15:33
Posty: 5164
Lokalizacja: Katowice-Jan├│w
Czy takie ciep┼ée to nie wiem bo ja ju┼╝ je mam 3 miesi─ůce :o ;)

_________________
Moje Fotki
tel.512174124 , 511960672
gg: 11790876 e-mail: grzegorzczerneckiastro@interia.pl
TS APO 65Q, SW 12"Dobson, HEQ5 Pro SynScan(modyfikowany), SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 294MC PRO, Canon EOS 550D, SONY DSC H7, IDAS LPS P2 2", UHCs 2".
<iframe width="300" height="419" src="https://zrzutka.pl/44s9ha/widget/13" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
------------------------------------------------------------
https://drive.google.com/file/d/18pMRcxQoFbOvi1dYEZwy3l8hyanneo3k/view?usp=sharing


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Jak doda─ç obiekty US w Stellarium
PostNapisane: czwartek, 28 marca 2013, 20:36 
Offline
Ranga: [3]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 11 stycznia 2011, 14:03
Posty: 260
Lokalizacja: Gliwice
U mnie ciep┼ée, ┼Ťwie┼╝o z pieca :wink:
Jak preparowa┼éem sobie poprzedni─ů wersj─Ö to 12-tka by┼éa tylko dla system├│w windzianych.

_________________
synta 12" + lidleta


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Jak doda─ç obiekty US w Stellarium
PostNapisane: czwartek, 28 marca 2013, 20:46 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): poniedzia┼éek, 19 listopada 2012, 22:37
Posty: 632
Lokalizacja: Zabrze
Janusz Leks napisał(a):
Jak preparowa┼éem sobie poprzedni─ů wersj─Ö to 12-tka by┼éa tylko dla system├│w windzianych.

Pierwsze oficjalne wydanie 12-tki wyszło 31.01.2013 tylko kto wtedy potrzebował aktualizacji przy takiej pogodzie... ;)
Ważne, że to aktualna na dzisiaj wersja. Dodałem jeszcze Westę +7,51mag.

_________________
Pozdrawiam, Amadeusz

Columbus 13"; TSAPO906; HEQ5; SAM; QHY183; EOS6D


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Jak doda─ç obiekty US w Stellarium
PostNapisane: czwartek, 28 marca 2013, 20:48 
Offline
Ranga: [4]
Ranga: [4]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): wtorek, 2 sierpnia 2011, 18:25
Posty: 922
Lokalizacja: Czelad┼║
A ja mam pytanko informatycznego laika... W poprzedniej wersji (11.4) mia┼éem fps jakie┼Ť 16-18, a po zainstalowaniu wersji 12 spad┼éo do 6-8 przy takich samych parametrach ustawie┼ä. Ju┼╝ nie dzia┼éa tak p┼éynnie. Da si─Ö co┼Ť z tym zrobi─ç? Nie przeszkadza mi to bardzo ale...

_________________
SW DOB 10" / MAK 90+kity
SWWA 6mm+Scopos30mm+SWWA9mm+Hipek17mm+UHC-S 2"
Lornetki Tento 7x35 DeltaOptical Entry 10x50
Variatio delectat;)


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Jak doda─ç obiekty US w Stellarium
PostNapisane: czwartek, 28 marca 2013, 21:33 
Offline
Ranga: [2]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): poniedzia┼éek, 11 lipca 2011, 19:35
Posty: 169
Lokalizacja: lubelskie
Mojemu antywirusowi się nie spodobał plik instalacyjny :-)

_________________
Synta 10", Pl├Âssl 10mm, Pl├Âssl 25mm, Barlow Vixen 2x T2, UHC-S


G├│ra
 Zobacz profil  
 
 Tytu┼é: Re: Jak doda─ç obiekty US w Stellarium
PostNapisane: czwartek, 28 marca 2013, 23:00 
Offline
Ranga: [8]
Ranga: [8]
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): niedziela, 6 wrze┼Ťnia 2009, 19:02
Posty: 2845
Artur Janda napisał(a):
A ja mam pytanko informatycznego laika... W poprzedniej wersji (11.4) mia┼éem fps jakie┼Ť 16-18, a po zainstalowaniu wersji 12 spad┼éo do 6-8 przy takich samych parametrach ustawie┼ä. Ju┼╝ nie dzia┼éa tak p┼éynnie. Da si─Ö co┼Ť z tym zrobi─ç? Nie przeszkadza mi to bardzo ale...


Spr├│buj od uaktualnienia sterownik├│w karty graficznej.

_________________
Equinox 100/900 , TS90/500


G├│ra
 Zobacz profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegl─ůda forum

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy ten dzia┼é: Brak zidentyfikowanych u┼╝ytkownik├│w i 3 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz rozpoczyna─ç nowych w─ůtk├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w w─ůtkach
Nie mo┼╝esz edytowa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne u┼╝ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL